Nieuws

Bouwsector wil overal in Vlaanderen klimaatdaken

"De klimaatuitdaging aangaan hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Dat een gezonde dosis vindingrijkheid en 'common sense' ons al een heel eind op weg kunnen helpen, bewijzen deze daken. Het beste is dat het om een win-win gaat. Ze zijn niet alleen goed voor het milieu, maar maken onze dichtbebouwde ruimte ook mooier en aangenamer. Dat heet: van de nood een deugd maken", zegt de Vlaamse minister van Omgeving en Energie, Toerisme, Justitie en Handhaving.

Lees hier het volledig persbericht over de lancering van het Klimaatdak.


Bouwsector lanceert Klimaatdak

Op vrijdag 23 februari vindt op Brussels Expo de officiële kick-off van het Klimaatdak plaats. Dit is een initiatief van Embuild Vlaanderen en Buildwise, die de bouwsector willen aanmoedigen om platte daken in te zetten voor de klimaatdoelstellingen. Een initiatief waar de Vlaamse minister van Omgeving alvast achter staat, want zij bevestigde alvast haar aanwezigheid op de kick-off.

Platte daken bieden heel wat potentieel om de klimaatuitdaging aan te pakken. Het zijn vaak grote, onbenutte oppervlaktes die ruimte kunnen geven aan positieve bijdragen zoals meer biodiversiteit, minder hitte-eilandeffect, betere waterretentie en duurzame energieopwekking. Daarom sloegen Embuild Vlaanderen en Buildwise de handen in elkaar en ontwikkelden een protocol voor het Klimaatdak. In dit protocol worden de uitgangspunten, ambities en werkpaden gedefinieerd en uitgewerkt rond vier kernpunten: bouwtechnische duurzaamheid, multifunctionaliteit, circulariteit en het beperken van CO2 in de brede keten.

Met dit protocol willen Embuild Vlaanderen en Buildwise meer bewustwording creëren bij stakeholders zoals (lokale) overheden, bouwheren, eigenaars, ontwerpers, .... Kortom, iedereen die in aanraking komt met daken. Net als bij het Vlaams betonakkoord kan dit protocol hopelijk een breed draagvlak creëren en bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.